De fraude van ABN Amro-medewerkers in Dubai vertraagt de gang naar de beurs van het financiële concern niet. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag tegen BNR Nieuwsradio.
ABN Amro stuurde in januari zes medewerkers van het kantoor in Dubai naar huis omdat ze de regels hebben overtreden. Een van hen is de Nederlandse landenmanager van het kantoor in het Arabische ministaatje.
,,Ik kijk er verontrust naar, het is geen goed verhaal”, aldus de minister. Hij wees er wel op dat Dubai beperkt in omvang is. ,,Het is wel ernstig, het had niet mogen gebeuren. Het zal de beursgang, de keuze daartoe of de timing, niet beïnvloeden.” Volgens Dijsselbloem is het een belangrijke vraag of ABN Amro de zaak voldoende onderkent en maatregelen neemt. ,,Dat is naar mijn waarneming het geval.”
De ministerraad beslist op korte termijn over een beursgang van ABN Amro. Na het besluit zal de beursgang ,,zo snel mogelijk” van start gaan, aldus Dijsselbloem.
Dijsselbloem had de Kamer eerder gemeld dat hij in het eerste kwartaal van 2015 een besluit wilde nemen. Dat zal waarschijnlijk komende vrijdag of de vrijdag erna gebeuren.
Dijsselbloem schat nog altijd dat een beursgang 15 miljard euro kan opleveren. De Staat stak sinds de nationalisatie in 2008 21,7 miljard euro in de bank. In totaal, ook voor verzekeraar ASR, is 30 miljard euro met de redding van ABN gemoeid geweest
Rekeningen onder lichter regime
In de affaire bij het ABN Amro-kantoor in Dubai zouden de betrokken bankiers onder andere rijke Indiase klanten hebben geholpen bij het openen van rekeningen voor vermogensbeheer. Die rekeningen werden vervolgens niet gebruikt voor particuliere transacties, maar voor ongeoorloofde zakelijke transacties.
Door deze opzet vielen de transacties onder een lichter regime van regelgeving dan bij een reguliere zakelijke rekening, waar met het oog op witwassen en terrorismefinanciering strenger toezicht heerst.
Blanco formulieren
Volgens het Financieele Dagblad werkten de betrokken bankiers volop mee aan de overtredingen van hun klanten. Zo richten ze buitenlandse bedrijven op voor de ongeoorloofde handelstransacties. Ook voerden ze een deel van de administratie. Op het kantoor lagen blanco formulieren die de bankiers toestemming gaven voor normaal gesproken niet-toegestane transacties.
De directeur van het kantoor in Dubai is niet langer in functie. Wegens ‘pensionering’, zegt hij tegenover het FD. Op het kantoor werken zo’n 100 mensen. De bank is in Dubai actief met internationale transacties rond diamant- en oliehandel, maar dus ook met private banking-activiteiten.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl